Fotball-VM 2014

Det er nesten til å ta og føle på allerede – spenningen som ligger i luften hvert fjerde år, foran et fotball-VM! Og selv om Norge ikke er med, har mange nordmenn bestemt seg for å ta turen til Brasil for å være vitne til noen av begivenhetene, mens langt flere kommer til å sitte klistret til TV-skjermene sine rundt om i landet!

Variasjon

Som vanlig er det stor variasjon i den internasjonale rangeringen på lagene som deltar i VM, både på grunn av den geografiske fordelingen, og på grunn av individuelle prestasjoner og overraskende spill fra ulike land. De lavest rangerte nasjonene som spiller i Brasil i år er Kamerun som er rangert på 59. plass, Australia som har 57. plass i rangeringen og Sør-Korea, som ligger på en 56. plass. På den andre siden av spekteret finner vi naturligvis Spania som det høyest rangerte landslaget, med Tyskland og Argentina på de neste to plasseringene. Bosnia-Hercegovina er det eneste landet som er med for første gang, og Ukraina er det landet med høyest rangering som ikke kvalifiserte seg til dette VM. Full oversikt over alle lagene finner du på FIFAs VM-sider.

Hvem vinner?

Det er naturligvis alltid mulighet for store overraskelser i mesterskap som dette, men med den imponerende kvaliteten på både individuelle spillere og på landslagsnivået til de høyest rangerte nasjonene, er det naturlig at profesjonelle bookmakere så langt har lagt oddsen som de har. Ser vi for eksempel på den jevnlig oppdaterte oddsen hos Bet365 er det tydelig at FIFA-rangeringen regnes å være til å stole på. I åpningskampen mot Kroatia er for eksempel Brasil en soleklar favoritt, med odds på bare 1,30 – mot 10,00 i odds på Kroatia! Også Argentina, Spania og Tyskland har lave odds sammenlignet med sine motstandere.

Spennende til siste slutt

Det er ulike meninger om hvem som blir den endelige vinneren av dette VM. Økonomer hos Goldman Sachs har nylig gjort utregninger som viser at Brasil ligger an til gull, mens mange andre fortsatt mener at regjerende verdensmester Spania har det som skal til for å gjenta bragden fra Sør-Afrika for fire år siden. Atter andre igjen har tro på at Tyskland kan få et gjennombrudd med sin systematiske spillestil, selv om de må gjøre det i samba-fotballens hjemland! Uansett fotball-VM varer i en hel måned, og det skal spilles totalt 64 kamper, så alt kan skje, og det blir som vanlig spennende til siste slutt!